Om Plunderphonics - Att helrenovera en låt


I slutet på 80-talet, när samplingsmusiken hade etablerat sig genom hip-hop och rap-musik började ljudkonstnärer och artister leta efter nya sätt att använda klippteknik men med striktare restriktioner. Samplingstekniken hade blivit lättillgänglig tack vare den digitala tekniken och kunde både använda sig av inspiration från experimentell musik från 1900-talet; allt ifrån Dadaistiska ljudexperiment, över Musique Concrete och de svenska Text/Ljud-kompositörerna på 60-talet. Men begreppet Plunderphonics tog en attityd som kan liknas vid den franska litterära Oulipo-rörelsen där regler sätts upp för hur man får skriva.
Georges Perec skrev till exempel en roman utan bokstaven e och metoden N7 stod för att byta ut alla substantiv (N står för nom, eller noun som är franskan eller engelskans ord för substantiv) till det substantiv som kommer som nr 7 efter det ursprungliga ordet i en ordbok. 


Plunderphonics idé var alltså att skapa samplingsmusik men med den begränsningen att man bara får utgå ifrån det material man kan plocka fram ur en låt, en inspelning. Det gäller då att bygga om låtens struktur till något nytt. Bandet Negativland gjorde en version av My Favourite Things ifrån The Sound of Music där rytmen i musiken stöts fram och stannar i repetitioner samtidigt som texten byggts om till ett humoristiskt mästerverk:

 

Raindrops on kittens

And schnitzel on roses

Nose cream on my nose whiskers

And crisp eyelashes with noodles

While geese that fly with their wings

Tied up with strings

These are a few of my favorite things


Ponies in dresses

And warm warm doorbells

And brown raindrops

Girls with blue whiskers tied up with noodles

Wild kettles that fly with bright copper wings

These are a few of my favorite things


The dog bites

The bee stings

I simply remember my favorite things

And then I feel so bad


Lashes that sting on colored girls

Tied up in blue satin sashes

While brown girls tied up in warm strings

While while

White girls that melt into nose cream

These are a few of my favorite things


Nose cream on ponies

Nose cream on kittens

Nose cream on roses and

Nose cream on mittens


Bells and bells and bells and bells and bells and bells and bells and bells and

Wild geese shit


When when when when when

When the bee stings

I simply remember my dog bites

And then I feel so

So badJohn Oswald gjorde om Michael Jackson’s BAD och döpte den till DAB där rösten och låten fick en fin nyklippt frisyr som både svänger men samtidigt ifrågasätter vad modern popmusik är och vad den har att säga. Han har sedan fortsatt med en mängd tolkningar av olika genrer. En av mina favoriter är denna fina version av Stravinsky’s The Rite of Spring:

 

Av naturliga skäl är det svårt att hitta dessa versioner på Spotify, ITunes eller Tidal då det förmodligen skulle resultera i miljonstämningar på grund av upphovsrätt, men sök på youtube där det finns en hel del videos, eller lyssna på en samling av Oswalds plunderphonics på bandcamp:


https://plunderphonic.bandcamp.com


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Håkan Hellström och Ace of Base

Bilden kan innehålla #21

Återlyssning - Övergången