Lyssnande tyg, och kanske spelande

Vaknade idag till nyheten att forskare på MIT i USA har uppfunnit en tyg som kan omvandla ljudvibrationer så att de kan registreras som hörbara. På samma sätt som snäckan i innerörat omvandlar vibrationer till signaler och sedan  till elektriska impulser som hjärnan uppfattar som ljud. Användbart, enligt forskarna, för att till exempel svara i telefonen - som en handsfree fast i form av en t-shirt. Tröjan kan också känna av riktningen på ljudet, varifrån det kommer vilket ju låter som en fantastisk lösning för blinda. Tänk att kunna orientera sig i världen genom att låta kläderna känna av de ljudsignaler som finns runtomkring och utifrån detta avläsa hur omgivningen ”ser ut”.
Det går ju också att använda tröjan som högtalare vilket betyder att man kan lyssna på musik med kroppen istället för med öronen. Ja, det är klart att man hör ljudet med öronen, men det är också en känsla i kroppen när ljudvågorna vibrerar. Prova att lägg en högtalare på magen och sätt på din favoritmusik så får du känna vilken sensation det är. 


Jag tänker på hur utvecklingen och framtiden kan se ut, när olika trådar kan ha olika stämmor som vandrar runt din överkropp och skapar en taktil upplevelse av musiken. Jag tänker på hur man kan hänga mikrofondraperier i mötesrum som fångar upp hemliga samtal. Ingen kan upptäcka de dolda mikrofonerna då de ser ut som vackra tyger som hänger som bonader på väggarna. Eller infiltratören som tar sig in i knarkkartellens inre krets med en slips som fångar upp och spelar in allt som sägs. 


Eller hur det tunna myggnätet runt barnets säng spelar mjuka klanger som får den lilla att somna sött samtidigt som vissa trådar kan fånga upp barnets skrik för att sedan skicka ner det till mammas eller pappas hårdrocks-t shirt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

CV med misslyckanden

Håkan Hellström och Ace of Base

Det femte elementet - kvintessensen