KONSTEN ATT INTE VETA

 Konsten att inte veta. Konsten att genom olika upplevelser ta till sig nya erfarenheter. Hör detta samman med konsten att behålla upplevelsen av att vara nybörjare? Att ställa sin tilltro till de val man gör genom att se till att vara tom på erfarenheter och förutfattade meningar och låta ens egna minnen tränga sig ut genom kroppen och göra de val man inte visste att man var kapabel att göra. Att inte veta betyder att vara öppen för svar som inte är självklara. Att inte lita till vetenskap som bara bygger på att något måste gå att bevisa för att vara sant. Ingenting är sant, sanning är bara ett av olika sätt att se på vad historien lett fram till från just ett perspektiv. Risken är då att man missar alla andra perspektiv och synvinklar.


I mikrovärlden har materia en förmåga att ändra form när den blir betraktad som om den ville gömma sitt eget inre eller spela oss ett spratt. Just när vi trodde att allt var klart och förståeligt så skiftar materien form och finns där framför oss med ett leende. Genom att betrakta ett objekt med någon av dina sinnen så ger du själv mening åt det objektet och när det får mening äger det också rätten till ett namn. Detta är begynnelsen av allt och när objektet får ett namn får det också en fysisk existens i tillvaron. I begynnelsen var ordet och orden gav namn åt varje levande varelse, varje föremål och varje situation. Det är genom ordet vi skapar vår värld och det är genom ordet vi förstår sammanhangen. Orden är dock bara en konvention som vi skapar för att kunna knyta samman våra respektive erfarenheter till en gemensam världsbild. Precis som uppdelningen av tiden i timmar, minuter och sekunder är en konvention eller att tonen A är lika med 440 svängningar per sekund. Om begreppet sekund är en konvention så är följaktligen också antalet svängningar per sekund det.


Börja varje dag med att vara tom. Tänk att du går ut på gatan för första gången utan att veta vilket håll du ska gå, eller vilket håll de olika väderstrecken ligger. Hur avläser du omgivningen? Går det att ta reda på något genom att se hur andra människor rör sig? Hur kan man räkna ut väderstrecken i en stadsmiljö? Solens position så klart, i förhållande till tiden men annars? I naturen har vi lärt oss att myrstackar ligger i söderläge. Jag har hört att gatunummer i Stockholm ligger i sådan ordning att låga nummer  ligger närmast slottet. Genom att jämföra solens läge med gatunummer har jag skapat mig en bild av att slottet ligger åt höger i nordostlig riktning från där jag står, men de flesta människor rör sig i sydlig riktning. Det ligger alltså något som är av intresse där, typ ett köpcentrum eller en tunnelbane/buss-station.


Vilken färg har husen i ditt kvarter, vilket material ligger på trottoarerna? Hur fungerar belysningen? Hur rör sig trafiken i ditt område? är det olika dag för dag? När du lärt dig att se din närmaste omgivning på ett nytt sätt så kan du börja använda det för att tänka med en ny del av din hjärna när du skapar eller skriver eller fotograferar. Du kan hitta nya ingångar i en improvisation eller ett andra former av skapande, eller helt enkelt nya ingångar till dig själv.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Håkan Hellström och Ace of Base

Bilden kan innehålla #21

Lite stolt faktiskt!