Sånt som det finns 2 av

 Det är något alldeles särskilt med talet två som inte är talmystik, utan mer en fysikalisk nödvändighet för att vi ska finnas till. Det krävs två levande varelser för att skapa en tredje, i alla fall om man bortser från de varelser som förökar sig genom delning, men även denna delning är väl en delning i två? Det mesta på kroppen finns det två av:


två ögon


två öron


två näshålor


två armar


två händer


två tummar


två av varje finger


två ben


två fötter


två skor bildar ett par…


Ett par möts och två som tidigare har varit en och en går in i ett nytt sammanhang som två.


En helg består av två dagar. Två dagar när allt ska gå ner i varv för att man ska orka med de andra fem dagarna.


Två rulltrappor i varje nedgång/uppgång till tunnelbanan. En upp och en ner.


Upp och ner


Två vingar på ett flygplan


Två flygplan möts och måste hålla ett ordentligt säkerhetsavstånd, två piloter tar beslut.


Två sittplatser ihop. Ibland även tre men vi väljer de som har två stolar för att undvika kontakt med främmande personer.


Två toner är inget ackord, men två toner skapar en relation som kan uttryckas med latinska nummer, som prim, sekund, ters, kvart, kvint, sext o.s.v.


Men sekund är inte två? En sekund är en sekund. Sextio sekunder är en minut och två minuter tar det att värma upp ett fryst bröd i toastern.


Yin och Yang. Alltid denna dualitet som påminner om att där det finns ljus finns det alltid mörker och där det finns hopp finns det alltid desperation och uppgivelse.


Föräldrar, alltså biologiska föräldrar finns det alltid två av, även om det handlar om en insemination  i mamman så finns det en till förälder bakom, en pappa som har runkat i ett plastkopp.


Plus och minuspol i magnetism och elektricitet. Tänk vad många 9V batterier som har testats genom att att sätta tungan mot de två kontakterna på ovansidan.


Två lag i alla lagidrotter. Det handlar om kampen mellan två sidor där man som åskådare kan välja vilket lag man håller på. Detta gäller ju också i kampsporter mellan två, inom boxning, brottning m.m. Tänk om en ny sort infördes med tre lag på en trekantig plan där det gäller att parera två (2) motståndare i stället för en. Eller tre boxare i ringen. Två kan då plötsligt komma överens om att samarbeta för att slå ut den tredje och sedan göra upp om den slutgiltiga vinsten.


Två, jag minns när klockan slog två. Det var alltid mitt emellan på något sätt. Mellan lunch och middag, mellan aktiviteter. Två var aldrig någon bra tid i skolåldern. Det var den tid när man var trött efter lunchen men ändå visste att det var ett par timmar kvar tills det var dags att gå hem och få syssla med egna aktiviteter.


Stereo. Idén med stereo är att ett inspelat ljud kunde delas upp i två olika kanaler vilket var smått sensationellt när det dök upp inom hemlyssningsmarknaden som alternativ. Gamla skivor var alltid i mono och fungerade bra då lyssningen var koncentrerad till samling runt en liten högtalare i form av en tratt eller senare en pappkon i en radioapparat. Den musik som spelades in var alltid live i rummet - rakt in i en mikrofon så musikerna fick placera sig i rummet utifrån hur stark signal deras respektive instrument hade. Sångaren längst fram närmast mikrofonen, sedan de andra utplacerade på olika avstånd från mikrofonen så att det blev en behaglig mix av ljuden. När idén om stereo började användas kunde man få höra tidiga försök där till exempel The Beatles använde monoinspelningar av bakgrundskompet placerat i den ena högtalaren och sedan sången, för sig själv, i den andra. Den enda fördel med denna teknik var väl att det var lätt att panorera ljudet till den sida där musiken spelade för att sedan sjunga själv med världens bästa kompgrupp. Riktig stereo med två högtalare betyder också att det går att lura örat att tro att det finns en värld även mellan högtalarna, ett helt panorama  där instrumenten med hjälp av vridkontroller har placerats allt i från ytterkanterna till olika positioner in mot mitten, som en solfjäder. Om man sedan sitter i centrum får man en rumslig upplevelse av att ha orkestern utplacerad framför sig. Innovativa producenter har också experimenterat med att låta vissa ljud flytta sig från vänster till höger och sedan tillbaka. Lyssna på Miles Davis skiva ”On the Corner” där det låter som att slagverkaren springer fram och tillbaka i rummet och viftar med olika handslagverk.





tvåhjulsdriventvåbarnsfartvårumstvåårstvåstavigtvåvägstvåstrukentvåhundratvåpuckligtvåpunktsbälte

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bilden kan innehålla #21

Lite stolt faktiskt!

Håkan Hellström och Ace of Base